NISH GURME
Klasik Naturel Sızma Zeytinyağı: Kasım ayı içerisinde, zeytinlerin yeşil-pembeden mora dönmeye başladığı süreçte hasat edilen, toplandıktan en geç 12 saat içerisinde kapalı devre 2 fazlı kontinü özel üretim hattında soğuk sıkma yöntemi ile üretilen, rengi altın sarısına, tadı olguna yaklaşan, Filtre edilmeden, en çok 0.8 dizem asidite oranı olarak ambalajlanır.
Serbest Yağ Asidi (FFA): < %0.8
Üretim Isısı: Max 26-32 C
Kullanım Önerisi: Sıcak ve Soğuk Kullanım
Makarna & Pilav / Zeytinyağlılar / Sote & Izgara / Tencere Yemekleri / Hamur İşleri
Kasım ayı sonlarına doğru, zeytinlerin yeşil-pembeden mora dönmeye başladığı süreçte hasat edilerek, en geç 10-12 saat içerisinde, kapalı devre ve üç fazlı kontinü özel üretim hattında (26-32 Celsius derece) işlenir. En çok 0.8 dizem asidite oranındadır.
Rengi altın sarısı, tadı yumuşaktır.
Akdeniz coğrafyası içerisinde çekilmiş olan eski Yeşilçam filmlerde zeytinlerin otantik şekilde üretim yöntemlerini görmek mümkündür. Çuvallar içerisinde yer alan zeytinler ayakla ezilerek ya da hayvanların çevirmiş olduğu büyük değirmen taşları aracılığı ile zeytinler kırılmaktadır. Günümüz içerisinde ise bu aşamalar tamamen fabrikalarda gerçekleşmiş olsa da aslında klasik natural sızma elde etmenin temel aşamaları aynıdır. Firma olarak ilk olarak zeytinlerin temizlenmesi, kırılması, hamur haline getirilerek yoğrulma işlemi ve de acı su kullanılarak posanın ayrıştırılıp yağın elde edilmesi gerçekleşmekteyiz.
Tüm bu yapılan adımlar günümüzde kontinü sisteminde yapılıyor. Yani zeytinin temizlenmesinden başlayıp zeytinyağının elde edilmesine kadar yapılması gereken tüm aşamalar sadece makineler tarafından gerçekleştiriliyor.
Bu durumda zeytinler açık havayla en az durumda teması gerçekleşiyor ve bu şekilde düşük asit oranına sahip olan zeytinyağları elde edilebiliyor. Ayrıca hasat yapılma sonrasında hemen üretim yapımına geçilebildiğinden dolayı da zeytinlerin bozulma ihtimali de oldukça düşüyor. Tüm bunların sonucunda kullanılan sistem hem hijyen hem kalite hem de verimliliği sağlıyor. Bizim firmamız sistem olarak kontinü sistemi kullanmaktayız. Bu şekilde oldukça kaliteli olan yağlar elde ediyoruz. Evde zeytinyağı bu anlamda üretilmesi mümkün değildir.
Hasar görmeden toplanmış olan zeytinlerin kızışma yapmaması açısından çuval yerine hava almakta olan kasalar içerisinde toplanması, güneşten uzak bir yerde gölge içinde muhafaza edilmesi kısa süre içerisinde hijyenik olan bir tesis içerisinde temiz su kullanılarak yıkanmış olduktan sonrasında hava ile kuruması ve de hamur içine su ilave edilmeden soğuk sıkım içerisine tabi olması oldukça önemlidir.
Zeytinlerin soğuk sıkım olmaları açısından 27 derece altında sıkılma yapılmaması gereklidir.
Zeytinyağı üretim süreci ilk olarak toprak içerisinde başlar. Zeytinler tam hasatın ilk zamanında özenli bir şekilde toplanmalı ve de çok bekleme yapmadan sızma zeytinyağına dönüşmesi açısından nakil edilmelidir. Nakil işlemlerinde yine zeytin sıcak ortamla temasa çok geçmeden gerçekleşmelidir. İşte, hasat zamanı ekim ayında gerçekleşmelidir. Yöreden yöreye göre de farklılık göstermektedir. Yılın ilk hasadı başlar başlamaz. Firmamız en erken şekilde zeytin hasadı gerçekleştirmektedir. Ekim ayı içerisinde zeytinler henüz yeşil yani tam anlamıyla henüz olgunluk kazanmamıştır. Bu elde edilen zeytinlerde polifenol bakımından zengindir. Bu sebeple klasik natürel sızma erken hasat zeytinyağı elde edilmektedir.
Kasım zamanına gelinmiş olduğunda ise zeytinler mor renkten siyah rengine doğru değişmekte olan koyu bir renk halini alır. Bu olgunlaşma süreci içerisinde zeytinlerin yağ oranları da yüksek seviyededir. Olgunlaşan zeytinler ile de olgun hasat zeytinyağı elde edilmektedir. Firma olarak farklı çeşitlerde zeytinyağı üretimi gerçekleştirmekteyiz.
Bu aşamaya geçildiğinde artık kontinü sistem devreye girmiştir. Makineyle aracılığı ile yapılan işlemlerin gerçekleştirilecektir. Zeytinler taşıma bandı kullanılarak hava üflemekte olan bir bölüm içerisine aktarılmaktadır. Burada yer alan fanlar, zeytinin içerisine bulunan yaprak, dal ya da çakıl gibi parçaları da uzaklaştırmaktadır. Bu şekilde zeytin hasadı yapılması sırasında arada bulunan maddelerin üretilen doğal zeytinyağının tadını ve de kalitesini olumsuz etkileme durumunun önüne geçer. Kuru olarak ayıklama yapılan zeytinler bir sonraki aşama içerisinde yıkanmaktadır. Zeytinler taşınarak hazneye aktarılır. Su püskürtülerek yıkanırken bir yandan da fanlar aracılığı ile kurutulur.
Zeytinler fabrikamızda paslanmaz çelik silindirler aracılığıyla kırılıp ezilmektedir. Ancak kırma işlemi yalnızca zeytinlerin yağının çıkarılması açısından değil, aynı zamanda zeytinlerin bir sonraki aşama içinde yani yoğurma işlemine hazırlanması açısından da gereklidir. Zeytinler yağı çıkması açısından çekirdeği ile beraber ezilmektedir. Tüm bu işlemler steril ortam içerisinde gerçekleşmektedir.
Klasik natural sızma zeytinyağının toplanmasını kolaylaştırmak açısından hamur yoğurucu makineye alınır. Zeytinden elde edilen hamur ortalama olarak 20 ila 45 dakika arasında yoğurulmaktadır. Çalkalama sırasında verilmekte olan su sıcaklığı 27 derece altında elde edilen yağa soğuk sıkım denilmektedir. 27 derecenin üzerinde eğer su ağ çıkarmak için kullanılırsa da sıcak sıkım zeytinyağı elde edilir. Soğuk sıkım zeytinyağı hiçbir besin ve vitamin değerini kaybetmemiştir.
Bu adımda artık klasik natural sızma zeytinyağının sıvısı oluşmaya başlar. Zeytin hamuru içinde; zeytinin posası, acı suyu ve de yağı birbirine eşit oranda karışır. Ayrıştırma işlemi sırasında acı su ve yağ birbirinden ayrılır.
Geride bırakılan yağ ve su santrifüj edilecek alan içerisine alınır. Zeytinin yağ ve suyu bu alanda ayrıştırılır. Geride yeşil zeytinyağı elde edilir. Son olarak filtreleme işlemi yapılarak tortu alınır. Tortu alındıktan sonrasında parlak ve pürüzsüz olan doğal zeytinyağımız elde edilir. Tarladan sofranıza kadar zeytinyağı üretimi gerçekleştiriyoruz.
Bize ukaşınız